Så väljer du rätt arbetsbelysning för ditt fordon

Idag finns det både Xenon, Halogen och LED arbetsbelysning att välja bland. Här guidar vi dig rätt bland de olika varianterna på arbetsljus och vilka fördelar de har.

Bra arbetsbelysning för krävande arbetsformer

Sverige är täckt av mörker många månader om året och det ställer stora krav på riktigt bra arbetsbelysning på fordon och maskiner. Rätt arbetsljus är avgörande för att man ska kunna utföra sitt jobb effektivt och säkert.

Stor skillnad på arbetsljus och extraljus

Arbetsljus och arbetsbelysning är till för att du som arbetare ska kunna se bra där du arbetar och rör dig, det är inte fokus på att underlätta ditt seende på långt håll. Däremot är extraljus till för punktbelysning på längre avstånd. Väljer du rätt sorts belysning när det kommer till arbetsljus blir jobbet enklare, säkrare och risken för olyckor och skador minskar.

Olika varianter av arbetsljus

 • Halogen
  Halogen arbetsbelysning är en enkel och beprövad teknik med låg inköpskostnad. Lyktorna har dock ett servicebehov då glödlamporna behöver bytas mer frekvent och glödtråden i halogenlampan är känslig för slag och stötar.
 • Xenon
  Xenon arbetsbelysning är användbar för att lysa upp stora arbetsytor som exempelvis på byggarbetsplatser eller i verkstäder. Xenonljuset är har en ljusfärg som ligger närmare dagsljus jämför med en halogenlampa och är mindre tröttande för ögonen. Xenonlampor håller relativt länge men behöver bytas då och då. Xenon är mindre känsliga för slag och stötar än vad halogenlampor är.
 • LED
  Led arbetsbelysning är bra belysning för fordon. t.ex. för lastbilar, grävmaskiner, hjullastare, traktorer, personbilar och andra fordon som används i yrken där arbetsbelysning runt maskinen krävs. LED-lampor är nästan helt okänsliga för slag och stötar, och drar även mindre mängd ström än annan arbetsbelysning.

4 tips för dig som ska välja arbetsbelysning

 • Välj inte smal punktbelysning utan bredare ljusbilder som gör att du ser bra runtomkring dig på nära håll när du arbetar.
 • Välj rätt effekt för rätt applikation – starka lyktor på låg höjd bländar och bör sitta högre upp.
 • Prisskillnaden på olika LED-lampor beror som regel på skillnader i komponentkvalitet.
 • Välj belysning med rätt IP-klassning – Ju högre IP-klassning desto högre skydd mot vatteninträngning.

Kontakta oss

Ta gärna kontakt med vår kundtjänst med eventuella funderingar kring vilken arbetsbelysning som passar bäst för dig.

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.